Andere Ceremonies
Ceremonies

Afscheid

Iemand verliezen die je dierbaar is: het is één van de zwaarste dingen in een mensenleven en het went nooit. Toch worden we allemaal vroeg of laat geconfronteerd met een afscheid. Om het gemis te verzachten, houden we vast aan wat blijft. Ieder mens laat immers sporen na. Sommige zijn tastbaar en concreet, andere ontastbaar maar wel voelbaar. Tijdens een afscheidsplechtigheid kijken we naar deze sporen. We staan stil bij wie iemand was, bij wat zijn of haar leven betekende en blijft betekenen voor wie achterblijft. Zo vind je troost in mooie herinneringen. Vergeten doe je immers nooit.

Vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheden 

Vrijzinnig humanisten hebben weinig aan een afscheid waarbij een god of het hiernamaals centraal staan. De aanvaarding van de dood als definitief einde van het leven betekent voor de meestevrijzinnig humanisten het onherroepelijk afscheid van een dierbare. Daarom richten we ons op het leven voor de dood. In een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid staan het levensverhaal van en de herinneringen aan de overledene centraal. 

Wat mag je verwachten? 

Tijdens een gesprek nemen we rustig de tijd om te praten en te luisteren, om stil te staan bij wat de overledene voor jou betekent en bij de gevoelens die dit verlies met zich meebrengt. 

Op basis van de verhalen die je vertelt, schrijft de vrijzinnig humanistisch consulent een persoonlijke afscheidstekst, die verwoordt wat de overledene zo bijzonder maakte en wat deze persoon voor anderen betekende. De consulent zorgt ervoor dat de afscheidsrede één geheel vormt met de eventuele teksten van familie en vrienden en met de door jou gekozen muziek. Veelal draagt de consulent deze tekst zelf voor, tenzij jij of een andere nabestaande dit liever zelf doet. 

Je bepaalt zelf hoe de plechtigheid eruitziet. Verkies je een plechtig afscheid of eerder een intiem samenzijn? Welke muziek laat je horen, zijn er bepaalde teksten die je zeker wil gebruiken? Schrijf je zelf iets of vind je troost in een lied, een symbool, speel je graag een filmpje af? Wil je iets zeggen of laat je liever iets voorlezen in jouw naam? Zijn er familieleden of vrienden die iets kwijt willen? Heeft de overledene ooit zelf bepaalde wensen geuit? Hoelang een plechtigheid duurt gebeurt in onderling overleg. Gewoonlijk is dit een half uur tot een uur. 

Meestal vindt de plechtigheid plaats in het crematorium of op de begraafplaats, maar niets belet je om voor een andere plaats te kiezen. In principe kan een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid overal plaatsvinden, zolang het een serene en waardige plek is. 

Nadien 

Kort na het overlijden word je in beslag genomen door het regelen van de uitvaart. Als de drukte achter de rug is, dringt het verlies pas echt tot je door. Na een verlies duurt het verdriet vaak een hele poos. Soms wordt het je te veel of heb je niemand om je gevoelens mee te delen. Ook dan kan je beroep doen op een consulent, die een luisterend oor aanbiedt. 

Ook als een dierbare al een tijdje overleden is, heeft hij nog een plaats in ons leven. Tijdens vrijzinnig humanistische herdenkingsplechtigheden gedenken we het leven van de overledene. Samen staan we stil bij het verlies en gemis, maar koesteren we ook de waardevolle herinneringen. 

“Bij een afscheidsplechtigheid kom je als consulent dicht bij mensen te staan op een moeilijk moment in hun leven. Ik ga samen met familie en vrienden aan de slag en luister met veel zorg en aandacht naar wie de overledene was. Op die manier zet ik in woorden om wat de persoon heeft betekend en geven we hier invulling aan vanuit het vrijzinnig humanisme.”

(Jana, vrijzinnig humanistisch consulent bij het huisvandeMens)
VRAAG EEN PLECHTIGHEID AAN

Heb je interesse in één van onze plechtigheden. Aarzel niet om ons te contacteren.

Klik op de
knop 'AANVRAAG PLECHTIGHEID' en vul het formulier in.

Onze consulenten nemen nadien contact met je op om dit moment met jou te bespreken.

AANVRAAG PLECHTIGHEID
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Ceremonies? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist