Vrijzinnig humanisme

Wedstrijd: De gedachten zijn vrij

deMens.nu heeft een leuze, niet lang maar inhoudelijk waardevol: “De gedachte zijn vrij.” Dat klinkt eenvoudig en evident, maar is het dat ook? Het is een constante appel aan ieder van ons: vrijheid is een belangrijk maar fragiel iets. Een mensenrecht dat maar al te vaak met de voeten wordt getreden. Om dat te laten doordringen willen we onze leuze graag vertalen naar een straf beeld. Hoe daaraan te beginnen? Misschien vragen aan diegene die dat zouden kunnen? De academies zijn plaatsen waar duizenden Limburgers in alle vrijheid hun creativiteit kunnen botvieren. Waar ze ongeremd hun denken kunnen aanwenden om de meest verrassende creaties vorm te geven. Of het nu gaat over beeldende kunsten, literatuur of grafiek. Wij zijn ervan overtuigd dat we ons vanuit het vrij denken ten volle creatief kunnen ontplooien.

 

Daarom deze oproep/wedstrijd met drie uitdagingen:

  • Literaire creatievelingen mogen aan de slag met het citaat van Poincaré: “Het denken mag zich nooit onderwerpen, noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken.”  Dit citaat verduidelijkt het vrij denken maar is ondertussen een beetje gedateerd. Deze tekst in een nieuw jasje steken is dan ook de opdracht. Of je het herschrijft, vertaalt, omgooit of wat dan ook… alles kan en mag zolang de visie en gedachte erachter in takt blijft: vrij denken is een actief iets, een bewuste keuze om de ogen open te doen.

 

  • Beeldende kunstenaars kunnen zich laten gaan met de leuze “De gedachte zijn vrij”. Zij creëren een werk waarin deze waarde creatief verwerkt zit. Hoe groot, welk materiaal, alleen of in groep… als het werk de leuze maar uitdraagt.

 

  • De derde opdracht is misschien wel de lastigste: grafisch onderlegden kunnen aan de slag met de geselecteerde werken van opdracht 1 en 2 en verwerken deze werken, tekst en beeld tot een afgewerkt grafisch reproduceerbaar werk. Zoals een affiche, poster, strip of ander.

 

Uiteraard moeten jullie dat niet alleen doen voor onze mooie ogen. Wij engageren ons ertoe om de laureaten van alle categorieën tentoon te stellen en afhankelijk van het aantal inzendingen aangevuld met ander werken. Locaties worden later meegedeeld. De winnende werken uit iedere categorie zullen ook rondreizen in Limburg en te bezichtigen zijn in een huisvandeMens in de buurt. Het winnende werk van opdracht drie zal gereproduceerd worden en aangeboden aan scholen en klassen om hun lokalen op te vrolijken en het gesprek aan te wakkeren. Daarnaast voorzien we ook een prijzenpot die we verdelen over de uitgekozen werken. Meer info hierover in het reglement hieronder.