Blije plechtigheden

Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd

Kleine kinderen worden groot! Hun leefwereld breidt zich alsmaar uit. De grote wereld van letters gaat voor hen open: het eerste leerjaar. En voor we het goed en wel beseffen gaan ze al naar ‘de grote school’, het secundair onderwijs. Deze belangrijke stappen in het leven van jonge mensen verdienen extra aandacht tijdens een vrijzinnig humanistisch feest.

  • Bij het lentefeest worden de kinderen uit het eerste leerjaar (die niet-confessionele zedenleer volgen) in het lentezonnetje gezet. De kleutertijd is voorbij en de lagere schooltijd vangt aan. Kleintjes worden al wat groter en zetten hun eerste stappen in een iets ernstigere wereld. Een moment dat een feest verdient.
  • Daarnaast heb je het Feest Vrijzinnige Jeugd dat twaalfjarigen (die niet-confessionele zedenleer volgen) de mogelijkheid geeft om op een feestelijke én waardevolle manier hun overgang van kind naar jongvolwassene in groep te vieren.

Wat mag je verwachten?

  • Beide dagen staan volledig in het teken van het kind. Daarom worden zij heel nauw betrokken bij de invulling ervan. Met muziek, poëzie, verhalen, sprookjes, dans en toneel drukken de kinderen uit wat zij uit de lessen zedenleer onthouden hebben en welke waarden zij belangrijk vinden in hun verdere leven.
  • De meeste vrijzinnigen kiezen daarbij voor een gemeenschappelijk feest in hun regio, georganiseerd door de leerkrachten niet-confessionele zedenleer.
  • Soms kunnen kinderen niet deelnemen aan een gemeenschappelijk feest en kiezen ze voor een individueel lentefeest of feest vrijzinnige jeugd. Hiervoor kan je steeds terecht bij een huisvandeMens in de buurt. Ook bij een individueel lentefeest of feest vrijzinnige jeugd kan je een feest creëren dat persoonlijk, inhoudsvol en uniek is.

Meer info over Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd krijg je bij de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging of in een huisvandeMens in jouw buurt.

Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd