Blije plechtigheden

Geboorte- en adoptieplechtigheden

Kleine koters, grote emoties: weinig dingen zetten je leven zo op zijn kop als de komst van een kind. Of het nu om een geboorte of een adoptie gaat, voor kersverse ouders is dat jong geweld behoorlijk overweldigend. Papa of mama worden is een mijlpaal in je bestaan: je geniet van prachtige momenten maar er rust ook een grote verantwoordelijkheid op je schouders. Een kind doet je even stilstaan bij wat echt belangrijk is in het leven: het leven zelf. Vele ouders verwelkomen het kindje graag feestelijk in hun gezin, in de familie, in de wereld.

Kant-en-klare pakketten bestaan niet in het huisvandeMens. Elk kind is uniek en elke ouder ervaart het ouderschap anders. Een plechtigheid wordt dus steeds op maat gemaakt. Daarbij vormen jouw ideeën en verhalen de inspiratiebron. Moeilijk? Helemaal niet: de vrijzinnig humanistisch consulent helpt je bij het vinden van een persoonlijke en mooie formule die strookt met een vrijzinnig humanistische levensvisie.

Wat mag je verwachten?

 • Tijdens gesprekken met een vrijzinnig humanistisch consulent vertel je het verhaal
  van je kind. Je brengt onder woorden hoe dit kind je leven heeft veranderd, wat je hoopt
  en wenst voor hem of haar. Er is ruimte voor emotionele beleving, voor de persoonlijkheid
  van het kind, voor een humoristische noot, voor opvoedingsidealen, voor verleden,
  heden en toekomst…
 • De consulent zoekt mee naar de juiste woorden om de waarden en beloftes die jij belangrijk vindt aan je kind mee te geven. Hij of zij begeleidt je vanaf de zoektocht naar ideeën tot het schrijven en voorbrengen van de teksten op de dag van de plechtigheid.
 • Daarnaast vertel je de consulent hoe je het feest ziet: Wordt er gezongen? Wil je zelf graag het woord nemen? En krijgen ook broer, zus, oma, opa, peter of meter de kans om uit te leggen wat de komst van het kindje voor hen betekent? Je kiest bovendien zelf waar de plechtigheid plaatsvindt. Dat kan in de zaal zijn waar nadien een feest plaatsvindt, in een tuin, boot of woonkamer… De vrijzinnig humanistisch consulent komt ter plaatse.

Voor vrijzinnig humanistische geboorte- en adoptieplechtigheden kan je terecht in een huisvandeMens. Deze dienstverlening is gratis.

Geboorte- en adoptieplechtigheden